Amarantus

0
42

Amarantus (amarant, szarłat, szarłat wiechowaty) należy do rodziny szarłatowatych i jest zbożem od wieków uprawianym na świecie. Stanowił podstawę wyżywienia w dawnych czasach dla Inków, Majów i Azteków. Badania archeologiczne ustaliły, że występował on już 4000 lat p. n. e. w Ameryce Południowej i Północnej.

Właściwości Amarantusa

Ze względu na składniki odżywcze nazywany jest rośliną XXI wieku. Opinie dietetyków są zgodne: amarant należy do grupy roślin określanej mianem zdrowej żywności. Zawartość błonnika w tej roślinie jest trzy razy większa niż w pszenicy czy życie, dzięki czemu pobudza ruchy jelitowe i działa regenerująco na uszkodzoną błonę śluzową układu pokarmowego. Szarłat zawiera antyoksydanty i skwaleny, które opóźniają proces starzenia się organizmu. Jest doskonałym składnikiem diety dla chorych na anemię, miażdżycę, cukrzycę czy choroby układu krążenia. Badania potwierdziły dużą zawartość białka w nasionach oraz cennych kwasów tłuszczowych, między innymi linolowego i oleinowego, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zboże to zawiera dużo magnezu i witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C i witaminę E. Amarant prawie w 50% to skrobia w postaci amylopektyny, która jest łatwiej trawiona i przyswajalna niż na przykład skrobia prosa.

Amarantus
Poznaj Amarantus i jego dobroczynne właściwości oraz działanie.

Zastosowanie Amarantusa

Skrobia pozyskana z jego nasion jest wykorzystywana do zagęszczania żywności, produkcji pudrów kosmetycznych, aerozoli hipoalergicznych, krochmali, a nawet folii ulegających biodegradacji. Wywar z nasion może być używany jako środek o działaniu gojącym i aseptycznym. Stosowany jest w przypadku zapalenia gardła, krwotoków i stanów zapalnych błony śluzowej żołądka. Zboże to wykorzystywane jest również jako pasza dla zwierząt.

Jaki wybrać amarantus i gdzie go kupić?

Gdzie kupić Amarantus? Zarówno sam szarłat, jak i produkty mające w składzie to zboże można zakupić w stacjonarnych sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością lub online. Poniżej znajduje się lista produktów pozwalająca na porównanie cen.

Szarłat w specjalistycznych dietach

Amarant nie zawiera glutenu, dlatego stanowi niezastąpiony produkt dla osób z celiakią lub alergią na pszenicę, kukurydzę i inne zboża, a także na rośliny strączkowe, mleko, jaja, orzechy i drożdże. Roślina ma także niski indeks glikemiczny IG (35), dlatego zaleca się ją osobom chorym na cukrzycę czy stosującym dietę Montignaca.

Kilka słów o amarantusie i jego właściwościach:

Postaci amarantusa

Amarant to zboże, które poddawane jest wielu metodom przetwórstwa, dzięki którym uzyskujemy jego różne postacie. Na polskim rynku spotkać więc można mąkę, mleko kaszę, płatki i olej z amarantusa, a także amarantus ekspandowany (popping), który doskonale nadaje się jako dodatek do musli lub po prostu do mleka. Do codziennej pielęgnacji ciała zaleca się stosowanie olejku z amarantusa, który zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz skwalenu. Wykazuje on też działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Przepisy z amarantusem

Amarant to roślina, która dotarła do nas stosunkowo niedawno, dlatego można mieć wątpliwości, w jaki sposób należy przyrządzać produkty z jej udziałem. Wyrabia się z niego różnego rodzaju chleby, bułeczki, wafle, precelki, naleśniki, makarony, tortille i budynie. W zależności od postaci amarantusa,jaką mamy, możemy podawać go także w następujących formach:

  • W sałatkach,
  • W ciastkach,
  • Z warzywami lub
  • Prażony.

Dla kogo amarant?

Amarant to dobry produkt dla sportowców, osób starszych lub po długotrwałych chorobach oraz dla kobiet ciężarnych. Sprawdzi się u dzieci, a można go podawać niemowlętom już od 9 miesiąca życia. Szarłat to nasz najlepszy sprzymierzeniec w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i przeciwnowotworowej. U starszych ludzi pobudzi spowolnioną perystaltykę jelit i zapobiegnie colopatii.

Producenci i cena amarantusa

Popularni producenci ekologicznej żywności mają zwykle w swojej ofercie również amarant, a należą do nich Intenson, Bio Planet, Dobra kaloria, Amarello czy Natural Logico. Szarłat nie jest tani; za kilogram tego zboża zapłacimy od około 15 do 20 złotych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here