E dodatki do żywności

2
35

Konserwanty, barwniki, emulgatory. Czy wszystkie E są szkodliwe?

Puszyste pianki, chrupiące chipsy, rozpływające się w ustach czekoladki. Soczyście pomarańczowe soki, różnokolorowe posypki i przepyszne smakołyki. Niejednokrotnie oczekujemy od naszych potraw, aby były „doskonałe”: miały piękne kolory, idealną konsystencję i wyrazisty smak. Do tego najlepiej, by miały długi termin ważności do spożycia, a po otwarciu długo pozostawały świeże. W większości produkty oferowane w sklepach spełniają te warunki.

Jak uzyskuje się ten efekt?
I jaką cenę ponosimy, by móc się nim cieszyć?

Czy wszystkie substancje oznaczone symbolem E są szkodliwe dla zdrowia?

Na etykietach wielu produktów spożywczych wśród składników użytych do ich wytworzenia widnieją symbole, które dla klienta niewiele znaczą. Nawet nazwy podane na nich mogą nic mu nie mówić, ponieważ w tym wypadku używane są często nazwy chemiczne lub symbole używane w produkcji. Choć niekiedy brzmią przerażająco, nie za wszystkimi z nich kryją się składniki zagrażające naszemu zdrowiu. Niektóre to po prostu witaminy lub substancje, które po spożyciu przekształcają się w organizmie człowieka w witaminy.

Symbole od E100 do E199 – barwniki

Dzięki barwnikom potrawy mają miłe dla oka i apetyczne kolory. Znaleźć możemy je w parówkach, napojach w proszku, musztardzie, dżemach, napojach bezalkoholowych czy galaretkach, a także w budyniach, lodach czy kandyzowanych owocach.

Bezpieczne barwniki

Do bezpiecznych barwników należą:

  1. Barwnik E100. To substancja pochodzenia roślinnego nazywana kurkuminą. Nadaje potrawom żółte zabarwienie.
  2. Barwnik E101. Dzięki temu roślinnemu dodatkowi potrawy również uzyskują żółty kolor. Ponadto, zawiera witaminę B2 (ryboflawinę).
  3. Barwnik E140. Nadaje produktom spożywczym zieloną barwę, a pozyskuje się go ze szpinaku.
  4. Barwnik E141. To naturalny barwnik o dużej zawartości miedzi. Potrawy zawdzięczają mu zielony kolor.
  5. Barwnik E150a. To naturalny karmel, nadający brązowy kolor słodyczom, napojom i lodom.
  6. Barwnik E160a. Substancja pozyskiwana z marchwi, nadająca potrawom pomarańczowe zabarwienie. W organizmie może przekształcić się w witaminę A.

Barwniki, które szkodzą

Substancje naturalne również mogą wykazywać szkodliwe działanie dla naszego organizmu. Należą do nich złoto (E177) i srebro (E174). Ich stosowanie jest dozwolone jedynie w przypadku ozdób pralinek, likierów czy cukierków. Złoto może powodować zaburzenia w obrazie krwi, natomiast srebro wydalane jest z organizmu bardzo powoli i może odkładać się w tkankach. Syntetycznych barwników od E162 do E199 powinny unikać zwłaszcza osoby skłonne do alergii.

Symbole od E200 do E299 – konserwanty

Dzięki obecności konserwantów produkty spożywcze chronione są przed atakiem grzybów, pleśni i drobnoustrojów chorobotwórczych. Konserwanty pozyskuje się syntetycznie i alergicy powinni unikać większości z nich. Konserwanty, które nie są obojętne dla naszego zdrowia, to:

  1. Kwas benzoesowy (E210), siarczyn sodu (E221), wodorosiarczyn potasu (E228) – mogą zaostrzać objawy astmy i kataru siennego,
  2. Benzoesan sodu (E2110) – w dużych ilościach zakwasza organizm i powoduje podrażnienie gardła,
  3. Dwutlenek siarki (E220) – może zaburzać funkcjonowanie wątroby.

Konserwanty oznaczone symbolami od E200 do E203 oraz od E260 do E270 i od E290 do E299 uważane są dla obojętne dla ludzkiego organizmu..

Symbole od E300 do E399 – przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze (antyoksydanty) to substancje chroniące produkty spożywcze przed jełczeniem. Bezpiecznym przeciwutleniaczem jest lecytyna (E322), substancja, którą spotkać możemy w majonezach, sosach i olejach roślinnych. Jednym z najbardziej szkodliwych przeciwutleniaczy jest butylohydroksyanizol (BHA), który stosowany jest w produkcji chipsów. Uważa się, że substancja ta odpowiedzialna jest za nadmierny przyrost tkanki tłuszczowej.

Symbole od E400 do E499 – środki zagęszczające i emulgatory

Wśród środków zagęszczających i emulgatorów również możemy znaleźć zarówno takie, które są nieszkodliwe, jak i takie, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Do pierwszej grupy zaliczyć można substancje oznaczone symbolami E406 (agar), E412 (guar), E414 (guma arabska), E440 (pektyna) i E441 (żelatyna). Z kolei środek nadający efekt chłodzący w ustach, sorbitol (E420) uznany jest za szkodliwy, a spożywany w nadmiarze może wywołać biegunkę.

Symbole od E500 do E 500 – substancje przeciwzbrylające

Dzięki dodatkowi substancji przeciwzbrylających produkty sypkie nie zbrylają się, jednak to tylko jedna z ich funkcji. Wśród środków przeciwzbrylających znajdziemy E503, występujący w proszku do pieczenia, ale także żelazocyjanek potasu (E536), dodawany do wina.

Symbole od E600 do E699 – wzmacniacze smaku

Wzmacniacze smaku mają właściwości pozwalające na pogłębianie smaku przy jednoczesnym zachowaniu jego walorów. Najczęściej stosowanym wzmacniaczem smaku jest glutaminian sodu (E 621). Uważa się, że jest przyczyną nasilania się objawów astmy, a także bólów migrenowych, osłabienia i otyłości.

Symbole od E900 do E999 – substancje słodzące

Aspartam i sacharyna to powszechnie stosowane substancje słodzące. Podejrzewa się, że aspartam może powodować raka płuc, białaczkę i choroby układu nerwowego. Sacharyna to substancja podejrzana o wywoływanie raka pęcherza moczowego.

2 KOMENTARZE

  1. Aż mnie śmieszy straszenie, jak wszystkie te dodatki do żywności są szkodliwe. Wiadomo, niektóre tak. Ale argument „jak nie potrafię wymówić nazwy składnika, to tego nie jem”, to już przesada. Czasem najprostsze składniki, takie nawet jak witaminy, mają długie i obco brzmiące nazwy:P

  2. Jedno jest pewne: nawet zakup drogiej i ślicznej maty piankowej Nike nie jest wystarczający do zmotywowania do ćwiczeń:/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here