piątek, Grudzień 14, 2018

Flawonoidy – składniki na straży naczyń włosowatych

Flawonoidy, nazywane też bioflawonoidami, należą do substancji fitochemicznych znajdujących się w roślinach. To naturalne barwniki, których zadaniem jest ochrona komórek przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, a także...

Sok z młodego jęczmienia

Sok z młodego jęczmienia występuje na rynku w dwóch postaciach – wyciśniętego płynu lub zielonego proszku, służącego do rozrabiania z wodą. Proszek ten powstaje przez wytłoczenie...

Czy przeciwutleniacze są dobre na wszystko?

Przeciwutleniacze (antyoksydanty) – składniki pożądane w każdym produkcie, który ma kontakt z naszym ciałem. Dotyczy to zarówno pożywienia, suplementów diety, jak i kosmetyków. Jak działają? Dlaczego mówi...

Olej lniany

Olej lniany zyskał w ostatnim czasie dużą popularność ze względu na swoje silne właściwości prozdrowotne, szerokie działanie, zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne, bogactwo składników mineralnych i prostotę...

Czarna soczewica (Beluga)

Czarna soczewica (beluga), ma czarny kolor i jest mniej popularna niż soczewica zielona, żółta, brązowa, lub soczewica czerwona. Bardzo rzadko gości na naszych stołach, a szkoda, bo...

Mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa, choć niezbyt jeszcze popularna w Polsce, ma już swoje wierne grono miłośników. To produkt, którego składniki są doskonale wchłaniane przez nasz organizm, dlatego warto po...

Sól himalajska

Sól himalajska wydobywana jest ręcznie we wschodnim pasie Himalajów, w Pakistanie. Znajduje się w jaskiniach powstałych 250 milionów lat temu. To najczystsza sól na ziemi, jest nieprzetworzona...

Miód manuka

Miód Manuka to miód jednokwiatowy, produkowany przez pszczoły żywiące się nektarem z kwiatów krzewów o nazwie Manuka. Rośliny te pochodzą z rodziny mirtowatych i rosną w Nowej...

Olej kokosowy

Olej kokosowy jest otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Najczęściej spotykany jest w postaci rafinowanej, odkwaszonej i wybielonej. W temperaturze powyżej 25 stopni...

Kasza jaglana

Kasza jaglana, zwana także jagłami czy krupami, to jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz. Idealnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Otrzymuje się ją...

Zdrowa żywność

Sok z brzozy

Sok z brzozy, woda brzozowa czy w końcu sok brzozowy zwany jest także inaczej oskołą lub bzowiną. Jest to produkt naturalny, pozyskiwany bezpośrednio z...

Woda Borjomi

Zielona kawa

Sok z owoców Noni

E dodatki do żywności