piątek, Grudzień 14, 2018

Sok z aronii

Aronia jest jednym z najzdrowszych owoców. Roślina pochodzi ze wschodnich terenów Ameryki Północnej. Jest łatwym w uprawie krzewem, który rośnie nawet na ubogich glebach i ma odporność...

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy to w wielu pasiekach pierwszy wiosenny zbiór. Jest to odmiana bardzo popularna w naszym kraju ze względu na masową uprawę rzepaku. Roślina ta kwitnie na...

Olejek rycynowy

Olejek rycynowy ma kolor jasnożółty lub jest bezbarwny. Wytwarzany jest z rośliny pochodzącej z Afryki, zwanej rącznikiem pospolitym, która obecnie zdobi wiele polskich ogródków. Gatunek ten należy...

Pyłek pszczeli

Dolegliwości związane z przesileniem wiosennym – osłabienie, brak apetytu, problemy ze snem, częste infekcje, a także wszelkie stany wyczerpania organizmu po chorobie, antybiotykoterapii, okresie intensywnej eksploatacji organizmu...

Ksylitol czyli cukier z brzozy

Ksylitol to naturalna substancja, która występuje w niektórych owocach, jagodach, grzybach i jarzynach włóknistych, ale także w drzewach liściastych np. brzozie oraz w kukurydzy. Przykładowo garść malin...

Miód akacjowy

Miód akacjowy uzyskiwany jest z kwitnących kwiatów robinii akacjowej. Roślina ta, nazywana jest przez pszczelarzy białą akacją lub białą lipą, ponieważ stanowi wydajny nektarowy pożytek dla pszczół....

Woda kokosowa

W środku zielonego, niedojrzałego kokosa znajduje się woda kokosowa. Otoczona jest miękkim dojrzewającym miąższem, gdzie brązowa skorupa dopiero zaczyna się formować pod zieloną skórką. Smak wody kokosowej...

Olejek z dzikiego oregano

Oregano jest znane w dużej mierze z kuchennego zastosowania. Jest ono składnikiem wielu mieszanek włoskich ziół, czy szeroko wykorzystywane przez kucharzy w pizzeriach. Niewiele osób jednak wie,...

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki to jeden z najsilniej działających olejów, pochodzących z natury. Ten jasno brązowy tłuszcz jest uzyskiwany z tłoczenia nasion czarnuszki (nigella sativa). Ma charakterystyczny nieco...

Flawonoidy – składniki na straży naczyń włosowatych

Flawonoidy, nazywane też bioflawonoidami, należą do substancji fitochemicznych znajdujących się w roślinach. To naturalne barwniki, których zadaniem jest ochrona komórek przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, a także...

Zdrowa żywność

Sok z brzozy

Sok z brzozy, woda brzozowa czy w końcu sok brzozowy zwany jest także inaczej oskołą lub bzowiną. Jest to produkt naturalny, pozyskiwany bezpośrednio z...

Woda Borjomi

Zielona kawa

Sok z owoców Noni

E dodatki do żywności