Masło Shea (Karite)

0
164

Masło shea (karite) zdobyło w ostatnich czasach wielu zwolenników (a zwłaszcza zwolenniczek). Nic w tym dziwnego, ponieważ jego właściwości sprawiają, że jak mało która substancja wpływa korzystnie na stan skóry i włosów. Na czym polega jego niespotykane działanie? Do czego można je wykorzystać i gdzie kupić najlepsze masło shea?

Czym jest masło shea?

Masło karite jest olejem roślinnym wytwarzanym z drzewa o nazwie Masłosz Parka. Roślina występuje w Afryce środkowo – wschodniej i środkowo – zachodniej. Shea występuje także pod nazwą masło karite, olej z masłosza, Masłosz Parka, Butyrospermum paradoxum i Vitellaria paradoxa. Tuż po wydobyciu ma konsystencję żółto – zielonkawej, lekko orzechowo pachnącej pasty. Produkt ten wykorzystywany jest głównie w pielęgnacji ciała jako środek nawilżający oraz w afrykańskiej kuchni jako tłuszcz do smażenia.

Masło shea
Nierafinowane Masło shea, jego działanie i właściwości!

Masło shea – skład

Nierafinowane masło shea (karite) ma postać białej, bezzapachowej substancji. Zawiera w sobie kwasy tłuszczowe nasycone (kwas palmitynowy i stearynowy) i nienasycone (kwas oleinowy i linolowy), a także polifenole, triterpenoidy i fitosterole. Jest też źródłem witaminy A i E, węglowodorów kariten i alkoholi terpenowych. Niezwykłe działanie masła shea zawdzięczamy także jego dużej zawartości związków niezmydlających się.

Kosmetyki z masłem shea

Masło shea wykorzystywane jest nie tylko w organicznej postaci jako środek do pielęgnacji ciała. Producenci często stosują je do produkcji kosmetyków, głównie kremów do twarzy, odżywek do włosów, emulsji do demakijażu i balsamów do ciała. Na polskim rynku znaleźć też można również tak zwane czarne mydło afrykańskie. Mydło takie, w 100% organiczne, występuje w postaci nieregularnych, brązowo – czarnych bryłek. Zawiera ono surowe, nierafinowane masło shea, a także nierafinowany olej palmowy i kokosowy oraz wypiekane strąki z drzewa kakaowego. Masło karite to także często wykorzystywany składnik do przyrządzania kosmetyków w domu.Opinie użytkowników tego masła są zgodne co do tego, że kosmetyki z jego zastosowaniem nadają skórze aksamitną gładkość i miękkość.

Dowiedz się więcej o tym jakie właściwości kryje w sobie masło shea:

Właściwości masła Shea

Naturalne masło karite chroni skórę przed wiatrem, mrozem oraz promieniami słonecznymi. Zawiera naturalny filtr UV, który odpowiada filtrom SPF 4-6. Masło shea aktywuje komórki i zapobiega ich starzeniu się. Poprawia wygląd zniszczonej, stwardniałej skóry. Jest stosowane jako naturalny emolient, ma właściwości nawilżające, uelastyczniające, przeciwdziała podrażnieniom, przyspiesza procesy gojenia się ran, zabliźniania i regeneracji skóry. Dogłębnie nawilża i zapobiega utracie wody. Jest doskonałe do każdego rodzaju skóry, nawet dla kobiet w ciąży i dla noworodków. Masło shea jest również idealną bazą do sporządzania ręcznie robionych, domowych kosmetyków (szczególnie masło shea nierafinowane).

  • Do nawilżania ust, które po aplikacji będą gładkie cały dzień,
  • Do zmiękczania zrogowaciałej skóry na łokciach, kolanach i stopach,
  • Jako bazę na powieki utrzymującą trwałość cieni,
  • Jako bazę wygładzającą pod makijaż,
  • Jako krem pod oczy,
  • Do przedłużania trwałości perfum – przed spryskaniem smarujemy nim wybrane miejsce,
  • Zamiast kremu ochronnego na mrozy – można śmiało użyć masła shea na całą twarz,
  • Jako krem do opalania, a po kąpieli słonecznej do odżywienia skóry wysuszonej słońcem,
  • Jako dodatek do kąpieli, aby dodatkowo nawilżyć skórę,
  • Do pielęgnacji skóry niemowląt i małych dzieci, chroni ich skórę przed odparzeniami,
  • Jako naturalny balsam do ciała, po depilacji, czy do masażu. Dobre jest także jako krem do rąk i stóp,
  • Do nawilżania płytki paznokci i skórki wokół nich,
  • Do pielęgnacji włosów – jako naturalną maseczkę lub odżywkę i przy olejowaniu skóry głowy.

Masło shea – zastosowanie lecznicze

Masło karite wykazuje szereg korzystnych właściwości leczniczych zarówno dla skóry, jak i włosów i paznokci. Oto niektóre z nich:

  • Zapobiega powstawaniu rozstępów w czasie ciąży,
  • Zmniejsza blizny i rozstępy,
  • Przyspiesza gojenie się oparzeń,
  • Niweluje swędzenie po ukąszeniu owadów,
  • Pomaga podczas kataru ukoić podrażnioną skórę pod nosem,
  • Regularne stosowanie pomaga w walce z obrzękami i zapaleniem stawów,
  • Rozjaśnia przebarwienia i pomaga w leczeniu trądziku i wyprysków alergicznych.

Jakie masło shea wybrać i kupić?

Jeśli chcemy wykorzystać dobroczynne właściwości naturalnego masła shea, warto wybrać masło nierafinowane. Rafinacja takiej substancji na masową skalę odbywa się zwykle przy użyciu heksanu, środek do końca bezpieczny dla ludzkiego organizmu. Podczas oczyszczania (rafinacji) masła niszczeniu ulegają też cenne substancje w nim zawarte, sprawiając, że staje się ono uboższe w składniki odżywcze.

Gdzie kupić masło shea?

Masło shea dostępne jest w sklepach ze zdrową żywnością, a także w sklepach z półproduktami do samodzielnego wyrobu kosmetyków, głównie internetowych. Oferują je także niektóre sklepy kosmetyczne. Poniżej można znaleźć porównanie cen masła shea:

Producenci i cena masła shea

Wśród popularnych producentów masła karite znajdują się firmy Vitafarm, CosmoSPA, Najel, Organix Cosmetix i BioCosmetics. Jest ono stosunkowo tanie, gdyż za 100 g tego masła zapłacimy od kilku do kilkunastu złotych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here