Topinambur

0
53

Właściwa nazwa topinamburu to słonecznik bulwiasty, który należy do rodziny astrowatych. Roślina pochodzi z Ameryki Północnej, a jego nazwa wywodzi się od plemienia Indian Tupinamba. Do Europy przywiózł go Krzysztof Kolumb, w Polsce topinambur był popularny przed wojną na terenie Śląska. Francuzi nazywają go ziemną gruszką, a Anglicy ze względu na smak – jerozolimskim karczochem.

Uprawa topinamburu

Słonecznik bulwiasty jest łatwy w uprawie i rośnie prawie na każdej glebie. Jest mrozoodporny, a wymagania ma podobne do ziemniaków. Zbiór odbywa się od jesieni do pierwszych przymrozków. Przez około dwa tygodnie można go przechowywać w lodówce, najlepiej jednak bulwy trzymać w specjalnie przygotowanych kopcach. Jest wiele odmian tego warzywa, w Polsce zarejestrowane są dwie : Albik i Rubik.

Częścią jadalną topinambura są jedynie bulwy, które rosną pod ziemią. Z wyglądu przypominają kwiatowe cebulki lub ziemniaki o bardzo nieregularnym kształcie. Kolor warzywa może być od beżowego, żółtego, po czerwono – fioletowy. Wewnątrz miąższ jest jasny, a w smaku przypomina orzechy lub karczochy.

Topinambur
Topinambur / Co to jest za warzywo? Jakie ma właściwości i smak? Sprawdź!

Właściwości topinamburu

Topinambur jest źródłem inuliny, która stanowi pożywkę dla flory bakteryjnej jelit. Przyśpiesza trawienie, ma działanie przeciwzapalne i obniżające cholesterol.

Słonecznik bulwiasty ma niski indeks glikemiczny i jest polecany dla diabetyków. Zawiera dwa razy więcej witaminy B1 i C, niż ziemniak.

Ze względu na sporą ilość krzemionki, doskonale wpływa na wygląd i kondycję skóry, włosów i paznokci. Koi napady kaszlu i wspomaga układ kostny i sercowo – naczyniowy. Bulwy są bogate również w potas, który reguluje gospodarkę elektrolitową oraz żelazo, które jest potrzebne przy produkcji czerwonych krwinek. Już kilka sztuk zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na nie. W jego skład wchodzą także witaminy z grupy B, witamina A i witamina E, miedź, magnez oraz cukry proste.

Topinambur – przepisy kulinarne

Topinambur po obraniu należy skropić sokiem z cytryny, ponieważ szybko ciemnieje. Bulwy gotujemy krótko, bo bardzo szybko się rozgotowują i zamieniają w papkę. Przygotowując potrawy ze słonecznikiem bulwiastym, warto dodać odrobinę kminku lub sody oczyszczonej, gdyż zniwelują one działanie wiatropędne warzywa.

Można z niego zrobić także mąkę oraz dobrą kawę.

Dla niektórych topinambur najlepiej smakuje na surowo, jednak jest to roślina, którą można z powodzeniem użyć do przyrządzania zupy, sałatki, surówki czy zapiekanki. Topinambur to także świetny przysmak dla gryzoni. Z chęcią poznamy także Twoje sposoby na to jak ugotować, usmażyć czy inaczej wykorzystać słonecznik bulwiasty w kuchni. Dodaj swoje opinie i przepisy w komentarzu!

Zastosowanie

Bulwy topinamburu spożywane są najczęściej po ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu. Można je dodawać surowe do sałatek i surówek. Często pije się herbatę z plasterkiem tej bulwy. We Włoszech i Francji są zamiennikiem ziemniaków i przyrządza się je w ten sam sposób, czyli pod postacią puree, frytek lub czipsów. W Niemczech produkuje się z niego alkohol. Słonecznik bulwiasty jest wykorzystywany także jako pasza dla zwierząt hodowlanych. Ze względu na żółte kwiatostany bywa sadzony w ogródkach jako roślina ozdobna.

Zanim zaczniecie korzystać z dobrodziejstw topinamburu obejrzyjcie koniecznie ten filmik:

Producenci i cena topinamburu

W sklepach ekologicznych jest dostępny niezwykle rzadko, można go poszukać na targach i rynkach lub u lokalnych rolników. Czasem zamówimy świeży topinambur przez sklep internetowy lub z ogłoszenia. Topinambur oraz produkty zawierające go w składzie oferują między innymi firmy Dary Natury, Puffins, Crispy czy Living Food. Cena w delikatesach sięga około 25 złotych za kilogram, natomiast online jest stosunkowo tani, gdyż można go kupić za około 10 złotych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here