Witamina K – jakie ma znaczenie dla organizmu i dlaczego podaje się ją noworodkom?

1
170

Witamina K występuje w trzech postaciach. Pierwsza z nich nosi nazwę witamina K1 i znaleźć ją można w produktach pochodzenia roślinnego. Druga to witamina K2, która znajduje się w produktach spożywczych pochodzących ze zwierząt oraz w sfermentowanych roślinach. Witamina K3 to syntetyczny zamiennik naturalnej witaminy K.

Znaczenie witaminy K dla prawidłowego funkcjonowania organizmu

Witamina K odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi (reguluje wytwarzanie czynnika krzepnięcia krwi, protrombiny). Odgrywa też dużą rolę w gospodarce wapniowej organizmu. Uczestniczy w tworzeniu się tkanki kostnej, a także w przemianach metabolicznych. To również składnik odżywczy, który ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Źródła witaminy K

Najbogatsze źródło witaminy K znajdziemy w zielonych warzywach. Ilość znajdującej się w nich witaminy jest proporcjonalna do ilości chlorofilu (zielonego barwnika roślin), jaki zawierają. Stąd, im ciemniejsze iście warzyw, tym więcej znajduje się w nich witaminy K. Brokuły, szpinak, jarmuż, nać pietruszki, sałata i kapusta to produkty, które są tego najlepszym przykładem. Nieco mniejsze ilości tej witaminy znajdują się też w wątrobie wołowej i orzechach, a także olejach roślinnych. Najlepszym źródłem witaminy K są nasiona soi poddane fermentacji, jednak ze względu na specyficzny, silny zapach, nie są popularne w świecie zachodnim. Witamina K, podobnie jak witamina A, witamina D i witamina E, jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej spożywać zielonolistne warzywa z dodatkiem zawierającym tłuszcz, na przykład oliwą.

Największe źródło witaminy K znajdziemy w zielonych liściach warzyw
Największe źródło witaminy K znajdziemy w zielonych liściach warzyw

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę K

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K jest uzależnione od wieku i płci. Dzieci w wieku od 1 do 3 lat potrzebują 30 µg dziennie (1 µg oznacza 0,000001 g), od 4 – 8 lat – 55 µg, od 9 do 13 lat – 60 µg dziennie. Chłopcy i dziewczęta od 14 do 18 roku życia wykazują zapotrzebowanie na 75 µg witaminy K dziennie (dawka ta dotyczy także dziewcząt w ciąży lub karmiących piersią). Kobiety powyżej 19 roku życia, także wtedy, gdy są w ciąży lub karmią piersią, potrzebują do prawidłowego funkcjonowania 90 µg witaminy K na dzień. Mężczyźni powyżej 19 roku życia powinni przyjmować dziennie wraz z pokarmem 120 µg tej witaminy.

Niedobór witaminy K

Niedobór witaminy K zdarza się dość rzadko, ponieważ organizm nie tylko może ją pozyskiwać z pożywienia; wytwarzana jest również przez bakterie w jelitach. Najczęściej niedobór witaminy K pojawia się w następstwie terapii antybiotykowej. Antybiotyk, niszcząc bakterie chorobotwórcze, niszczy również i te bakterie, które wykazują korzystne działanie dla naszego organizmu, w tym bakterie jelitowe. W przypadku niedoboru witaminy K mogą wystąpić następujące objawy:

  • Zaburzenia krzepnięcia krwi lub krwawienia: w układzie pokarmowym, z dziąseł lub silne krwawienia menstruacyjne,
  • Łatwość pojawiania się siniaków,
  • Zwapnienie chrząstek,
  • Krwawienia z mózgu u noworodków.

Nadmiar witaminy K w organizmie

Stosowanie zrównoważonej diety, zawierającej różnorodne produkty, pozwala na utrzymanie witaminy K w organizmie na odpowiednim poziomie. Przyjmowanie tej witaminy w postaci suplementu (witamina K3) powinno być zawsze skonsultowane z lekarzem. Jeśli jednak mimo to nastąpi jej przedawkowanie, mogą pojawić się następujące symptomy chorobowe:

  • Niedokrwistość,
  • Nadmierne pocenie się i uczucie gorąca,
  • Ból głowy,
  • Osłabienie,
  • Powiększenie wątroby,
  • U noworodków: uszkodzenie tkanki mózgowej lub żółtaczka.

Odpowiedni poziom witaminy K w organizmie jest szczególnie ważny w przypadku noworodków

Interakcje witaminy K z lekami

Jedną z podstawowych funkcji witaminy K jest zapewnienie odpowiedniej krzepliwości krwi. Jeśli występuje ona na odpowiednim poziomie w organizmie, nie wpływa na działanie leków. Jednak jeśli jej poziom zostanie znacznie podniesiony (na przykład przez spożywanie dużej ilości produktów z jej zawartością lub poprzez sumplementację), może ona zakłócić działanie niektórych leków. Witamina K jest antagonistą leków przeciwzakrzepowych, co oznacza, że może wpływać na zmniejszenie skuteczności ich działania. Przyjmując leki z tej grupy (takie jak na przykład acenokumarol), nie należy jednocześnie stosować suplementów diety zawierających witaminę K.

Witamina K dla noworodków

Profilaktycznie, w celu zapobiegania poważnej chorobie, krwawieniu z niedoboru witaminy K (VBDK), noworodkom podaje się witaminę K. Pierwsza dawka podawana jest tuż po porodzie, a kolejne podaje się do ukończenia przez dziecko 3 miesiąca życia. Profilaktyka ta obejmuje wszystkie dzieci, zarówno wcześniaki, jak i urodzone o czasie, urodzone drogą naturalną, i poprzez cesarskie cięcie, zarówno karmione piersią, jak i mieszankami mlecznymi.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here