Zielona kawa

0
26

Zielona kawa to ziarna kawowe, których obróbka zakończyła się przed procesem palenia. Piroliza jest procesem w którym ziarna kawy poddane są oddziaływaniu wysokiej temperatury, w celu uwolnienia olejków aromatycznych. W zielonej kawie nie zachodzi ten proces, więc nie ma ona takiego aromatu i smaku co kawa po wypaleniu. Zawartość kofeiny pozostaje niezmieniona. Zielona kawa jest dużo jaśniejsza, od tej używanej na co dzień i kolorem często wpada w odcienie zieleni. Niepalona ma także smak znacznie łagodniejszy, bez charakterystycznej goryczki, ale jest za to bardziej kwaskowata.

Właściwości zielonej kawy

Ziarna zielonej kawy zawierają kwas chlorogenowy (ACG), którego nazwa pochodzi od greckiego słowa chloros czyli jasnozielony. Sprzyja on obniżaniu wchłaniania cukru oraz wpływa na metabolizm tłuszczu. Jest silnym przeciwutleniaczem, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zielona kawa zawiera go o wiele więcej niż kawa palona, ale występuje on także w karczochach, pokrzywie, głogu i suszonych śliwkach. Kwas chlorogenowy wraz z kofeiną oprócz obniżenia stopnia przyswajalności glukozy z pokarmu, wpływa na przyśpieszenie metabolizmu. Połączenie to obniża również możliwość magazynowania przyswojonej glukozy w organizmie pod postacią tłuszczu.

Napój z kawy zielonej posiada właściwości żółciopędne i przeciwmiażdżycowe. Spożywanie tego trunku ma zapobiegać ryzyku zachorowania na cukrzycę, pomóc w procesie odchudzania, poprawić funkcjonowanie nerek, opóźnić proces starzenia i zapobiegać chorobom nowotworowym.

Zaleca się spożywanie dwóch filiżanek dziennie, najlepiej z rana. Warto jednak pamiętać, że zielona kawa ma swoje dobroczynne właściwości, ale jest to działanie bardziej profilaktyczne. Napar z ziaren zielonej kawy należy traktować jak suplementy diety, jego spożycie nie sprawi że schudniemy w jedną noc ani nie wyzdrowiejemy ze wszystkich chorób.

Gdzie kupić zieloną kawę

Kawę zieloną można nabyć w specjalistycznych sklepach, aptekach, palarniach kawy lub online. Występuje ona w postaci kapsułek, tabletek oraz całych ziaren, wówczas można mieć problem z ich zmieleniem gdyż są one wyjątkowo twarde. Można wtedy namoczyć na noc kawę, lub rozmiażdżyć ją w moździerzu i potem zmielić w młynku. W sklepach dostaniemy również mieloną zieloną kawę, najlepiej odmian mytej arabiki. Ceny zielonej kawy są różne, w zależności od rodzaju, przyzwoitą dostaniemy już od 8zł za 100 gram.

Przyrządzanie kawy: około 10 gram mielonej kawy zalewamy 150 ml wrzącej wody i czekamy kilka minut do zaparzenia. Najwygodniej parzyć kawę w zaparzarkach tłokowych, dzięki którym możemy potem oddzielić fusy od napoju. Gotowy napar można doprawić odrobiną cukru i kardamonu do smaku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here